NÜKLEER SANTRALLERİN AVANTAJLARI

07.10.2011 22:35

    1:Nükleer santraller diğer termik santraller gibi doğayı kirletmez. Yatagan termik santrali yılda yaklaşık 10 milyon ton kömür yakar. Bu yanmadan 9 milyon ton kül oluşur. Havaya da 1 milyon ton kadar CO2 salınır. Sonra da küresel ısınma diye dizlerimizi döveriz.

    2:Nükleer santraller doğal dengeyi bozmaz. bir hidroelektrik santrali çalıştırmak için büyükçe bir baraj yapmak gerekir. Barajların arkasında toplanan büyük miktardaki su, büyük tarım alanlarını kaplar. Ayrıca oluşan göller o yörenin iklimini değiştirir.

    3:Nükleer reaktörlerde kullanılan elementlerden en önemlisi olan uranyumdur. Uranyum bileşikleri tuz olarak toprakta çok nadir ve dağınık halde bulunur. Yeraltı sularının hareketiyle de yer değiştirir. Kömür, suda erimiş uranyum tuzlarını geçirmediği için kömür yataklarınında genelde uranyum miktarı fazladır. Buralardan çıkarılan kömürler sobalarda yakılıp külü sokağa atıldıkça uranyum tuzları da toz olarak sokaklara saçılmış olur. Nükleer santrallerde ise uranyum sokağa atılmaz aksine bir araya toplanıp konrtol altına alınmış olur. Örneğin Cizre-Şırnak yöresi kömürlerinde çok miktarda uranyum vardır ve bu kömürü yakan bir gecekondu, bir nükleer santralden daha çok uranyumu sokaga atar.

    4:Nükleer santraller iddia edildiğinin aksine dışa bağımlı değildir. İrandan alınan doğalgazı kestiklerinde bu kış az daha donuyorduk. Ne çabuk unuttuk? Nükleer santrallerde kullanılan uranyum ülkemizde bolca vardır. İleriki yıllarda kullanılması mümkün olan toryumun ise %75 i bizdedir. Bu miktar toryum ülkemizin elektriğini dünya yıkılana kadar sağlayabilecek miktardır. Yani kıyamete kadar yetecek miktardır.

    5:Nükleer Enerji çok yoğundur. Bir kg toryumun sağladığı enerjiyi elde etmek için 1 milyon kg kadar petrol veya kömür yakmanız gerekir. Bu yüzden nükleer santrallerdeki elektrik üretimi daha ucuzdur

    6:Nükleer santrallerde elektriğin yanısıra radyoizotoplar da üretilir. bu radyoizotoplar ileri teknolojide kullanıldıkları için bunlar olmaksızın ileri teknoloji yapılamaz.

    7:En önemli avantajlarından biri de yüksek riskli sistemler olmalarıdır. Risk fazla olduğu için de güvenlik tedbirleri çok fazladır. Güvenlik tedbirleri çok fazla ve sıkı olduğu için de kaza ihtimali çok düşüktür. Bunu basit bir kıyaslamayla daha kolay anlarız. Bir nükleer reaktör ve bir otomobili ele alalım. Her ikisi de insanların yararına yapılmış sistemlerdir. Nükleer reaktörün riski fazla olduğu için güvenlik önlemi fazladır bu yüzden pahalıdır ayrıca her isteyene de verilmez ama otomobili parayı bastıran herkes satın alabilir. Bunun sonucu olarak nükleer santraller ancak yetkili ve uzman kişilerin elindeyken otomobiller herkesin elinin altındadır. Çernobil kazasını saymazsak ( bana göre o patlama bir kaza değildi) tüm dünyada nükleer kazalarda ölen kişi sayısı 3 iken sadece bizim ülkemizde her Kurban Bayramında yollarda 300 kadar kişi otomobiller sayesinde ölür. Otomobilin riski nükleer santrale göre çok çok azdır ama ölüm oranı çok çok fazladır. Pazarcıların tabiriyle otomobiller ''sürümden kazanmaktadır''


Burada yazılanları kopyalamak yasal olarak suç teşkil edebilir.