NÜKLEER SANTRALLER 9 ŞİDDETİNDEKİ DEPREMLERE DAYANIKLI OLACAK

18.04.2011 10:00

Akkuyu Nükleer Güç Santralı AŞ Genel Müdürü Alexander Superfin, Türkiye'de yapılacak nükleer santralın 9 şiddetindeki depreme dahi dayanacak bir yapıda olacağını bildirdi. Herhangi bir nükleer santral yapımının 6 yılda gerçekleştiğinin altını çizen Superfin, inşaata 2013 yılının ortalarında başlanması halinde, 2019 yılının ortasında ilk ünite yapımının tamamlanacağını söyledi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile hükümetlerarası anlaşma çerçevesinde Rusya tarafından kurulan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik Üretim AŞ'nin Genel Müdürü Alexander Superfin, bir grup gazeteciyle bir araya gelerek nükleer santral süreciyle ilgili değerlendirmede bulundu.

 

Japonya'da meydana gelen tsunaminin 10 binlerce kişinin hayatına mal olduğunu belirterek, Türkiye'de nükleer santral kurulumunu halka açıklamakta zorlanacaklarını bildiklerini, Japonya felaketinden sonra bunun daha da zor olduğunu gördüklerini söyledi.

 

Rus kamuoyunun da bu konuda çok endişeli olduğunu kaydeden Superfin, "Nükleerin güvenliğine yönelik bilimsel araştırmalarla kamuoyu bilgilendirildi. Rusya'daki hiçbir santralin iptal edilmesi söz konusu değil. Türk hükümeti ve kamuoyunu da bu projenin güvenliği konusunda ikna edeceğimize inanıyoruz ve güvenliği temin ediyoruz" diye konuştu.

 

Geçen yılın aralık ayında proje şirketinin kurulduğunu, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ile proje kararları ve kriterler üzerinde çalıştıklarını ifade eden Superfin, nisan ayı içinde mühendislik çalışmalarına başlayacaklarını bildirdi.

 

Superfin, bu çalışmaların Rus mühendisler tarafından yürütüleceğini, bu çalışmaların olumlu sonuçlanması halinde lisans başvurusunda bulunacaklarını belirterek, " Bu, bir Rusya projesidir. Güvenlik sistemi açısından çok katı normlara uymak zorundadır. Bugün, dünyada en sık uygulanan bir güvenlik sistemi oluşturulacak. 1-1.5 sene içerisinde lisans başvuruları değerlendirilecek ve yapım aşamasına geçilecek. Bu tür bir enerji ünitesinin yapımı genel olarak 6 yıl içinde gerçekleşir. Eğer 2013 yılının ortasında yapıma başlarsak 2019'un ortasında ilk ünite yapımı gerçekleşecek" dedi.

 

Teorik olarak nükleer santralin cihaz, beton açısından 60 yıl kullanılabilecek bir dayanıklılığa sahip olduğunu ifade eden Superfin, inşaat maliyetlerinin uygun olmasını dilediklerini, yerli materyaller, yerli insan gücü ile projenin gerçekleşmesinin daha kolay olacağını bildirdi. Superfin, Türkiye'de Japonya'daki gibi bir doğal afetin olmasının düşük bir ihtimal olduğunu belirterek, "Rus teknoloji hem pasif hem de aktif güvenlik sistemiyle donatıldı. Çok güçlü muhafaza edebilecek bir sistem oluşturduk. Herhangi bir sigorta şirketiyle anlaşmamız yok. Bunu konuşmak için çok erken. Mayıs ayından itibaren sigorta şirketleri ve finans kuruluşlarıyla irtibata geçeceğiz. Emin adımlarla ilerliyoruz. Uzun bir süreç bizi bekliyor" şeklinde konuştu.

 

 

Superfin, Akkuyu sahası çalışmalarıyla ilgili deprem, hidrolojik araştırmalar neticesinde bu sahanın en uygun kritere sahip olduğunun tespit edildiğini kaydederek, projenin deprem açısından bütün normları yerine getirecek bir proje olduğunu söyledi. Saha etüt çalışmaları sırasında olumsuz bir durum ile karşı karşıya kalınması durumunda kuralları daha da sertleştireceklerini ifade eden Superfin, depremsel analizler sonucu nükleer santralın 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olacağını, deprem tekrarlama olasılığının 10 bin senede bir olarak hesaplandığını bildirdi. Superfin, "Santralın çalışmasının temelini oluşturan kriter, depremsellik ve görülmemiş bir kaza olduğunda santral devre dışı bırakılıp, otomatik kapatılacak. Bölgede 1 yıl sürecek geniş çaplı sismik araştırmalar yapacağız. Mühendislerimiz bir yıl boyunca bu alanda incelemelerde bulunacaklar. Bu incelemelerde en önemli konu bölgenin sismik yapısı olacak. Eğer incelemeler sonucunda şartlar uygun olmazsa, o takdirde her türlü önlemi bütün olası sorunları ortadan kaldırması için devreye sokacağız" dedi.

 

Superfin ayrıca, kamuoyunun aklındaki sorulara tatmin edici yanıtlar vermek amacıyla 25 Nisan'da güvenlik uzmanlarının da katılımıyla çok geniş kapsamlı bir basın toplantısı düzenlemeyi planladıklarım sözlerine ekledi.


Burada yazılanları kopyalamak yasal olarak suç teşkil edebilir.