Fransa Nükleere 1 Milyar Euro Yatırımda Kararlı

26.06.2011 21:06

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ülkesinin önümüzdeki dönemde nükleer enerji yatırımlarına 1 milyar euro harcayacağını söyledi. Japonya’da bulunan Fukuşima nükleer santralinde 11 Mart’ta yaşanan felaketin etkileri sürerken, Sarkozy’nin yaptığı bu açıklama tartışma yaratacak gibi görünüyor.

Fukuşima’daki felaket sonrası bazı ülkelerin yeni nükleer reaktörlerle ilgili moratoryum kararı almasının “hiçbir anlamı olmadığını” belirten Sarkozy, “Günümüzde nükleer enerjinin alternatifi yok” dedi.

 

Hükümetin enerji yatırımlarıyla ilgili basın toplantısında konuşan Sarkozy, Fransa’nın önümüzdeki dönemde nükleer enerjiye 1 milyar euro yatırma planının değişmediğini ifade ederken yenilenebilir enerjiye de 1.35 milyar dolar yatıracaklarını ifade etti.

 

Elektrik enerjisi ihtiyacının çoğunluğunu nükleer santrallerden karşılayan Fransa, diğer birçok ülkeye göre bu enerjiye daha bağımlı.

 

Elektrik enerjisi ihtiyacının çoğunluğunu nükleer santrallerden karşılayan Fransa, aynı zamanda AB ülkeleri içinde en büyük elektrik enerjisi ihracatçısı. Nükleer güç santrallerinden ucuza mal ettiği elektrik enerjisini hem kendi iç talebini karşılamakta kullanmakta, hem de fazla olan miktarı Almanya, Belçika, gibi diğer komşu ülkelere satmaktadır. Almanya’nın kendi nükleer güç santrallerini yeşillerin artan baskıları sonucu kapatmasıyla Frana’dan daha fazla elektrik enerjisi almasına neden olabileceğini hesaplayan enerji uzmanları, Fransa’nın nükleer enerjiye daha da yöneleceğini öne sürmektedirler.


Burada yazılanları kopyalamak yasal olarak suç teşkil edebilir.