YUTTURMACA

06.10.2011 21:32

    12.Mart.2010 tarihinde Makine Mühendisleri Odasının düzenlediği bir etkinlikte konuşmcı Prof Dr Hayrettin Kılıç olmuştu. "Belki yeni bir şeyler öğreniriz diyerek kalkıp gittik. 

    https://www.mmo.org.tr/resimler/dosya_ekler/2c1bc56da9ea94d_ek.pdf?dergi=969  adresinden bazen görüntülebilen sunumumunda sayın hocamız özetle bir çok şey iddia etmiştir.

    İddia 1: Amerikadaki bir santralin denizden aldığı suyu ısıtıp tekrar denize vermesi sonucunda senede 1.5 milyar balık yumurtası haşlanmış.

    Cevap 1: Sayın hocam, 1.5 balık yumurtası dediğin bir kaç yunusun sabah kahvaltısıdır. Öyleyse denizlerdeki tüm yunusları yakalayıp yok mu edelim? Ayrıca o kadar yumurtayı kim saymış ? Bir de denize geri verilen suyun sıcaklığının fazla olmaması için nükleer santraller zaten büyük göller veya deniz kenarına yapılır ve suyun sıcaklığındaki artış bir kaç dereceyi geçmez.

 

    İddia 2: 1 GW gücündeki bir santralin yapımında  350 bin metreküp çimento kullanılıyormuş.

    Cevap 2: Sayın hocam, nükleerci olan herkes bilir ki; bir nükleer santral, bilgisayar tamircilerinin çok sevdiği bir yöntem olan, işlemci, hardisk ve diğer elemanları anakart üstüne yerleştirip açıkta çalıştırmak yönteminde olduğu gibi açıkta çalıştırılamaz. Herhangi bir kaza anında sızıntı olmaması için kalın bir beton zırh içine alınması gerekir. Bu zırhın olmamasını savunmak cehaletten öteye gitmez. Amerikada, 28.03.1979 tarihinde three mile island’da ki reaktörde kor erimesi kazasında böyle bir zırh olduğu için sadece 3 (YAZI İLE SADECE ÜÇ KİŞİ) personel ölmüşken, aynı tür kazanın meydana geldiği Çernobil'de böyle bir zırh olmadığı için zarar çok daha fazla olmuştur.

 

    İddia 3: Akkuyu, sıcak deniz olan akdenizde kurulacağı için denizden su alırken çok enerji harcanırmış.

    Cevap 3: Sayın hocam, nükleerci olan herkes bilir ki; atom bombası dedikleri aslında soğutulamayan bir nükleer sanrtaldir. Nükleer santrallerin soğuk denizlerin kenarına kurulması gerektiğini savunmak amerika birleşik devletlerini olduğu yerden kaldırıp, kutuplara taşımakla eşdeğer değilmidir?  Amerika'daki yüzden fazla santral nerede kurulmuştur? Bunların kaç tanesi kuzey kutuptadır? 

    Bu iddia; fırında binlerce ekmek pişiren bir ustanın, ağzına attığı çeyrek ekmeği kıskanmak kadar komik olmamış mı?

 

    İddia 4: Akkuyu gibi bir sanrtal yapılırken o kadar çok çimento kullanılıyormuş ki, bu çimentoyu imal ederken havaya 1 milyar ton karbondioksit salınıyormuş. 

    Cevap 4: Sayın hocam, siz bu derin bilginizle öyle bir nükler santral tasarlayın ki, kaddafinin çadırı gibi bir çadırda çalışsın ve çimento derdi olmasın. Yanlız bu işe kalkışmadan önce sayıları biraz çalışınız. Muğla yatağandaki termik sanrtalimiz bütün bir yıl geçe gündüz çalıştığında 10 milyon ton kömür yakıp, havaya 1 milyon ton karbondioksit salıverirken, sizin bir nükleer sanrtal yapmak için gereken çimentoyu imal etmek için 1 milyar ton karbondioksit salındığı iddianız fazla uçuk olmamış mı? MİLYAR DEDİĞİNİZİN, MİLYONUN 1000 KATI OLDUĞUNU HATIRLATMAYA GEREK VARMIDIR?


Burada yazılanları kopyalamak yasal olarak suç teşkil edebilir.