VARDIR

13.10.2010 09:56

    Doğada öncelikle iki tür radyasyon vardır. Doğal olan ve olmayan. doğal radyasyonun da iki türü vardır, dışarıdan gelen ve dünyada olan. Bunlara tek tek bakalım.

    1-Doğal olmayan radyasyon: İnsanlar tarafından çeşitli aletler sayesinde üretilen radyasyondur. Hastanelerdeki görüntüleme cihazları, Evlerdeki bilgisayar, mikrodalga fırın ve TV gibi elektronik cihazlar, sokaklardaki baz istasyonları ile cebimizdeki telefonlar, askeri üslerdeki radarlar gibi bir çok cihaz çalıştığı sürece çeşitli radyasyonları yayarlar. Bunların yaydığı radyasyonundan kurtulmanın sadece iki yolu vardır;  Bunları kullanmamak ve mümkün olduğunca bunlardan uzak durmak.

    2-Doğal radyasyon: dünyada biz olsak da olmasak da var olan radyasyondur. Bu da ikiye ayrılabilir.

    a) Dünya dışı radyasyon: Güneşten ve yıldızlardan gelen radyasyondur. Dünyamızın atmosferi bizleri bu radyasyondan bir miktar koruyor olsa da, bu işi yapan ozon tabakasını yok ettikçe, atmosferin bu kalkan özelliğini de yok edmekte ve daha çok radyasyon almaktayız. Benzer şekilde, uçak yolculuklarında, yüksek dağlara çıkışta veya yaz tatillerinde güneş altında istakoz gibi yanarken de çaktırmadan radyasyon da almaktayız. Bu tür radyasyon alınımını durdurmak mümkün değildir.

    b) Dünyada olan radyasyon: Dünyada bulunan elemenlerin bazıları radyoaktiftir. Radyoaktif elemenlerin bu özelliği, elementin fiizksel halleri veya saf ya da bileşik halde olmasından bağımsızdır. Örnek olarak reaktörlerde kullanılan uranyum elementini eritseniz de, başka elementlerle karıştırıp bileşik yapsanız da radyasyon yayma özelliği değişmez. Uranyum tuzları toprakta genellikle seyreltik halde bulunur ve yeraltı sularında eriyen bu tuzlar, çok iyi bir filtre gibi davranan kömür yataklarındaki kömür katmanlarınca tutulur. Bu yüzden kömür madenlerinin altında mutlaka yoğun miktarda uranyum tuzu bulunabilir. Ülkemizde, özellikle Cizre-Şırnak yöresi kömür ocaklarında aşırı miktarda uranyum olduğu bilinmektedir. Bu tür kömürler yakıldığında toz haline gelen uranyum tuzları kolayca ortalığa saçılabilmektedir ve en tehlikeli bulaşma budur.  

    Radyoaktif olan bir element olan radon gazı, hemen hemen her yörede toprak altında bulunur. Topraktaki sızıntılardan yeryüzüne çıkarak çukurlarda birikir. Özellikle toprağa gömülü veya toprakla direk teması olan konutlarda (gecekondular veya apartmanların bodrumlarındaki kapıcı daireleri ile zemin altı daireler) birikebilir. havadan ağır bir gaz olduğu için kapı-pencere aöılmasında bile kolayca mekannı terk etmez. bu nedenle bu tür konutların mutlaka sık sık ve uzun süre havalandırılması gerekmektedir. 

    


Burada yazılanları kopyalamak yasal olarak suç teşkil edebilir.