Türkiye İsterse İkinci Nükleer Santrali De İnşa Etmeye Hazırız

03.12.2011 20:57

Rusya’nın inşa edeceği Mersin Akkuyu nükleer santral projesinden sorumlu Aleksander Superfin “Türkiye istediği takdirde başka santral de inşa etmeye hazırız” dedi.

 

 Rusya’nın inşa edeceği Mersin Akkuyu nükleer santral projesinden sorumlu Aleksander Superfin,Türkiye istediği takdirde başka santral de inşa etmeye hazır olduklarını söyledi. Superfin, “Akkuyu haricinde Türkiye’de başka santral inşa etmek için hazırlıklarımız, çalışmalarımız ve imkanlarımız mevcuttur.” diye konuştu.

 

Türkiye Nükleer Enerji Proje Uygulama Daire Başkanı Necati Yamaç ve Mersin Akkuyu nükleer santral projesinden sorumlusu Aleksander Superfin, Rusya’nın Kaluga bölgesinin Obninsk kentinde Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi’nde eğitim alan Türk öğrencilerle bir araya geldi.

 

Rusya devlet nükleer enerji kurumu Rosatom Başkanı Sergey Kiriyenko’nun konferansının ardından Cihan Haber Ajansı'na açıklamada bulunan Akkuyu Proje Sorumlusu Superfin, Türkiye’de Akkuyu haricinde istendiği takdirde başka nükleer santral inşa edebileceklerini söyledi.

 

Türkiye ile çok iyi işbirliklerinin olduğunu ifade eden Superfin, “Türkiye’nin birden fazla santral inşa etmesiyle ilgili planlarının olduğunu biliyoruz. Rusya olarak Türkiye arzu ettiği takdirde inşa edilecek diğer santrallerde yer almak için hazırlıklarımız, çalışmalarımız ve imkanlarımız mevcut.” diye konuştu.

 

VAN DEPREMİ AKKUYU PROJESİNİ ETKİLEMEZ

 

Van’da yaşanan depremin Akkuyu projesine etkisi ile ilgili soruyu cevaplayan Superfin, “Depremler hiçbir şekilde yürüttüğümüz çalışmaları etkilemedi. Türkiye Enerji Bakanlığı başta olmak üzere çalışmada yer alan herkes şunu anlıyor, deprem faktörü göz önüne alınarak çalışmalar yürütülmekte. Akkuyu santrali en güçlü depreme bile dayanıklı olarak inşa edilecek.” dedi.

 

TÜRKİYE NÜKLEER İÇİN RUSYA’YA DAHA FAZLA ÖĞRENCİ GÖNDERECEK

 

Rusya’ya, Türk öğrencilerle görüşmeye geldiğini belirten Türkiye Nükleer Enerji Proje Uygulama Daire Başkanı Necati Yamaç, ilerleyen dönemde nükleer alanda eğitim alan öğrencilerin sayısının artırılacağını duyurdu. Yamaç, “Öğrencilerimizin Rusça öğrenmeyle ilgili güvenlerinin arttığını gördüm. Önümüzdeki yıllarda burada eğitim alacak Türk öğrencilerin sayısının artacağını Rosatom deklere etti. Buraya daha fazla öğrenci göndereceğiz ilk önce 300 kadar olacaktı ama şimdi daha fazla olacaktır.” dedi. Yamaç, ilk Türk öğrencilerin eğitimi Türkiye’nin nükleer tarihine kaydedileceğini belirtti.

 

AKKUYU İNŞAATINDA TÜRK MÜHENDİSLERİN DE YER ALMASINI İSTİYORUZ

 

Akkuyu santrali ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Yamaç, lisans alma başvurularının devam ettiğini söyledi. Yamaç, "Bizim temel odak olduğumuz nokta santral inşaatında olabildiğince çok Türk mühendislerin yer alması. Türk sanayisinin sürece dahil olması ve böylece Türkiye’nin nükleer teknolojiye sahip olmasını sağlamak.” diye konuştu.

Türkiye’nin Akkuyu haricinde yapılacak olan santrallerle ilgili bilgi veren Yamaç, depremin ardından Japonya ile müzakerelere ara verildiğini hatırlattı. Resmi müzakerelerin devam edilebileceğini söyleyen Yamaç, “Türkiye başka ülkelerle de müzakere edeceğini duyurmuştu o görüşmeler gerçekleşiyor. Türkiye için hangisi daha uygun olursa onu tercih edecektir.” şeklinde konuştu.

 

Türkiye Nükleer Enerji Proje Uygulama Daire Başkanı Necati Yamaç ve Mersin Akkuyu nükleer santral projesi sorumlusu Aleksander Superfin, öğrencilerin kaldığı yurdu gezerek sunulan şartları yerinde görme imkanına sahip oldu.

  

ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ


Burada yazılanları kopyalamak yasal olarak suç teşkil edebilir.